Phone Support- 070018908Помощ
Untitled Document

За курсовете

 1. Какво се включва в курсовете?

  Matura.bg е система за онлайн обучение с истински (живи) квалифицирани преподаватели, онлайн тестове и теоретични материали, систематизирани във вид за обучение. Основните елементи на един онлайн курс са:
  - виртуална класна стая (в нея се водят уроците и се осъществява комуникацията с преподавателите)
  - учебни материали (по тях преподават преподавателите, могат да се използват за самообучение)
  - тестове - цели пробни матури, както и тестове за оценка и самообучение
  - система за домашни работи (чрез нея всички ученици изпращат свои работи, есета и текстове на преподавателя и получават обратна връзка и оценка)
  - учебна програма (дава изчерпателен достъп за всички класове)
  - система за подръжка (от 9:00ч. до 21:30ч. в Matura.bg има служители от подръжката които са на линия в случай, че клиентите имат нужда от помощ. Връзката се осъществява чрез бутона 'Помощ:на линия' в системата за обучение, или на нашите телефони посочени в раздел 'Контакти'.

 2. Колко дълъг е всеки курс?

  Продължителността на абонамента за курсовете в Матура БГ е 3 или 6 месеца, в зависимост от курса който сте записали. Можете да започнете да учите с преподавател във виртуалната стая още от първия момент, в който станете клиент на Matura.bg

 3. Дневни курсове и вечерни (следобедни) курсове?

  За максимално удобство на всички ученици, всеки курс има вечерен и дневен вариант.

Материали за самоподготовка

 1. Учебни материали

  Теоретичните материали покриват всички държавни изисквания за съответните предмети. Голяма част от уроците във виртуалната класна стая са базирани на тези теоретични материали.

 2. Tестове

  В системата на Matura.bg са включени няколко задължителни пробни матури за всеки предмет.

В курсовете - начални стъпки и ориентация

Виртуална класна стая

 1. Как се срещам с преподавател?

  1. Във виртуалната класна стая
  Комуникацията с преподавател се осъществява във виртуалните класни стаи на Matura.bg. Нашата виртуална класна стая е средата където се извършва основна част от обучението. Общуването във виртуалната класна стая се доближава максимално до средата в традиционна класна стая - има възможности за разговор, чат, конференция. В самата виртуална класна стая говоренето се осъществява с натискането на бутон Talk. Разговорите се чуват както от преподавателя, така и от другите участници в урока. Курсистите могат да говорят както с преподавателя, така и с останалите ученици. Възможно е да се провеждат разговори и дискусии и в отсъствието на преподавателя.

  Примерен сценарий:
  Вие сте курсист в курса по БЕЛ (български език и литература)
  а) влизате в Matura.bg с вашето потребителско име и парола
  б) кликвате на курса по български език и литература
  в) кликвате на ''всички класове за седмицата->" - там виждате разписанието на класовете с преподавател в курса, както и темите на отделните уроци, виждате че урока ви за днес е от 17:00ч..
  г) клизате в 16:50ч. в Matura.bg, отново в курса по български език и литература и кливате на "виртуални класни стаи ->", след което ви излиза списък на виртуалните класни стаи. Избирате виртуалната класна стая, в която трябва да влезете и кликате върху иконата.
  д) виртуалната класна стая се отваря в нов прозорец и вече сте в нея. Започвате урока.
  е) помнете, че можете да влезете в урока след като е започнал и да излезете преди да свърши. Помнете и че по всяко време можете да се прехвърлите в друга виртуална класна стая

  2. Куриер - интрумент за изпращане на домашни работи и получаване на отзиви от преподавател
  С помощта на този инструмет, който може да бъде намерен във всеки курс, всички ученици имат възможност да качват свои документи (домашни или други задачи от преподавателя). Документите на всеки курсист са видими единствено за преподавателя, който може да пише коментари към всеки документ. Коментарите са видими само за съответния ученик, който е изпратил документа.

 2. Работа с виртуалната класна стая

  Виртуалната класна стая е мястото където се провеждат уроците с преподавател в Matura.bg. Във виртуалната класна стая всеки може да говори, слуша, пише, разглежда мултимедия. Нашата виртуална класна стая е изцяло онлайн приложение, което не се сваля или инсталира отделно - достатъчно е само да кликнете върху нея в Matura.bg.

  Включване на микрофона.
  Когато вече сте във виртуалната класна стая, трябва да позволите на вашия микрофон да се свързва през нея. Ако не го направите, ще можете да чувате всички във стаята, но те няма да чуват вас. За да включите вашия микрофон:
  Натиснете десния бутон на мишката и след това Settings.
  Отбележете "Allow" зеления бутон и "Remember" под него.
  Изберете микрофон и настройте нивото на звука на микрофона и отбележете " Reduce Echo"
  Натиснете Close .
  Ако не ви чуват, увеличeте микрофона си от скалата над списъка с участниците в урока (скалата трябва да е на две трети, близо до max)
  За да говорите във виртуалната класна стая трябва да натиснете бутона Talk и да го задържите натиснат с мишката докато говорите. Докато говорите пред вашето име точката свети в зелено.
  Ако не ви чуват, увеличeте микрофона си от скалата над списъка с участниците в урока (скалата трябва да е на две трети, близо до max)

  Име в стаята
  От меню 'Моят профил' трябва да въведете име с което да се се появявате в списъка на курсистите във виртуалната класна стая. Ако не го направите, ще се появавате като 'off'.
  За да въведете или смените вашето име във виртуалната стая, моля идете в 'Моят профил' и напишете желаното от вас име в полето 'Име в класната стая' (намира се най-отдолу), след което натиснете 'Добре(OK)'. Когато влезете отново във виртуалната класна стая, вече ще сте с новото име което сте си избрали. Ако желаете да сте само слушател във виртуалната класна стая, сменете вашето име на 'slushatel-ime', 'listener-ime' или друго подобно, което ще подскаже на преподавателя, че не желаете да вземате участие в урока.

  В урок
  По време на урок преподавателят ви подканя да се включите - да говорите, да направите диалог или упражнение. За да говорите, натискате с левия бутон на мишката бутона 'Talk' и го държите докато говорите. Старайте се да говорите по-близо до микрофона, но не и прекалено близо. Ако прецените, попитайте останалите как ви чуват и дали има нужда да увеличите/намалите вашия микрофон. Използвайте и полето за чат. Освен писмени упражнения, там можете да пишете и бележки, коментари или да се обръщате към преподавателя по време на урока без да прекъсвате говорещия.

  Препоръки за поведение в онлайн часовете:
  - Бъдете онлайн навреме. Можете да посетите всеки урок независимо преди колко време е започнал, но ние препоръчваме да бъдете във виртуалната класна стая 5 минути преди началото на класа.
  - Слушайте през слушалки - ако слушате през тонколони, звука от тях отново влиза в микрофона ви и се получава микрофония, която се чува от всички и затруднява провеждането на часа.
  - Съобразявайте се с останалите участници в урока и преподавателя - добрата обстановка винаги е полезна. 
  - Не се притеснявайте!

  Чат.
  Във виртуалната класна стая можете да използвате и чат канал. 

 3. Каква е темата на урока във виртуалната класна стая?

  Уроците във виртуалната класна стая се провеждат по предварително уточнен и публикуван в сайта график. За да видите темата на даден урок, кликнете на 'всички класове за днес->'. В появилия се списък се зареждат всички уроци за деня, техния начален час и заглавието на урока. От клендара в горния ляв ъгъл можете да видите програмата за произволен ден напред. Имайте предвид, че за по-отдалечени дни (примерни след 3-4 седмици) програмата може още да не е въведена. Заглавията на въведените уроци обикновенно съвпадат със заглавията на тези теми в 'Учебни материали'.
  При някои класове, като 'преговор' или 'пробна матура', може да не е уточнено заглавие - там често преподавателят и курсистите сами избират урока във виртуалната класна стая.

 4. Как общувам с други потребители на Matura.bg?

  В Matura.bg имате много възможности за комуникация - виртуалната класна стая, чат, форуми, лични съобщения.

 5. Как изпращам писмени работи?

  В много случаи по време на урока във виртуалната класна стая, преподавателят задава домашна работа или задача за самостоятелно изпълнение. Когато домашната е отделен документ, който трябва да се изпрати на преподавателя, използваме инструмента куриер.

  Куриер - интрумент за изпращане на домашни работи и получаване на отзиви от преподавател
  С помощта на този инструмет, който може да бъде намерен във всеки курс, всички ученици имат възможност да качват свои документи (теми, домашни или други задачи от преподавателя). Документите на всеки курсист са видими единствено за преподавателя, който може да пише коментари към всеки документ. Коментарите са видими само за съответния ученик, който е изпратил документа.
  За да изпратите документ влезте в 'Куриер', идете на изпратени файлове, после на 'Изпращане на нов файл', след което изберете файла от вашия компютър. За да видите коментари или отзиви на преподавателя, идете на иконката за коментар. Когато има коментар по някой документ, системата изписва и съобщение. Възможно е преподавателя да сложи коментарите директно в документа и да ви го изпрати. В такъв случай трябва да видите документа в 'получени файлове'.

 6. Как получавам отзиви от преподавателя?

  Отзиви от преподавателя може да получавате директно във виртуалната класна стая по време на урок или чрез инструмента 'Куриер'. Куриер - интрумент за изпращане на домашни работи и получаване на отзиви от преподавател.

Записване

 1. Кога започва абонаментът ми?

  Вашият абонамент започва да тече веднага след активиране на вашия курс. Можете да започнете да се обучавате още от първия ви ден в Matura.bg

 2. Кога свършва абонаментът ми?

  Изтичането на абонамента за курс дефакто е спиране на вашия достъп до системата. Няколко дни преди да изтече вашият курс, вие ще получите уведомление за изтичането и инструкции за подновяване в случай че желаете да продължите абонамента си.

 3. Как се регистрирам?

  За да станете клиент на Матура БГ, трявба да се запишете в нашата система. Това става след като попълните нашата форма за записване. До нея стигате кликвайки върху бутона 'Запиши се" на страницата на избраният от вас език. Трябва да изберете курс, в който да се запишете и да изберете вашето потребителско име и парола, e-mail и др. При попълването посочвате и начина, по който ще заплатите таксата за вашия курс. След като заплатите таксата, избраните от вас потребителско име и парола получават достъп до курсовете. За повече информация относно начините на плащане, моля кликнете на 'Начини на плащане'.

 4. Начини на плащане

  В Matura.bg можете да заплатите таксата по няколко начина:

  с кредитна карта - плащанията с кредитни карти се извършват през защитената система на 2checkout. След като изберете 'ПЛАЩАНЕ С КРЕДИТНА КАРТА ПРЕЗ 2CHECKOUT' и попълните всички полета, системата ви прегвърля на страницата на оператора ( www.2checkout.com ), където трябва да въведете вашите данни (име, e-mail адрес) и данните на вашата кредитна карта: номер на картата, името изписано върху картата, датата на изтичане (expiry date), както и 3 или 4 цифрения код за сигурност, който е изписан отделно от номера върху вашата карта (в повечето случаи е от обратната страна на картата). След като извършите плащането, избраното от вас потребителско име моментално ще получи достъп до избрания курс.

  по банков път - След като изберете 'ПЛАЩАНЕ ПО БАНКОВ ПЪТ' и попълните всички полета, ще отидете на страница с нашата банкова сметка и номера на вашата поръчка. След като извършите превода към нашата сметка, ние ще активираме вашия достъп и ще се свържем с вас по телефона. В зависимост от това от коя банка пускате превода, той пристига при нас в рамките на 1-2 дни. Като основание на вноската трябва да посочите номера на вашата поръчка.

  при доставка - След като изберете 'ПЛАЩАНЕ ПРИ ДОСТАВКА (САМО ЗА БЪЛГАРИЯ)' и попълните всички полета, ние ще се свържем с вас на посочения от вас телефон, за да ви уведомим за доставката. При попълване задължително трябва да посочите адрес и телефон за връзка. С куриер ще получите голям пакет, в който има малък плик с вашия код за активация, както и подарък - слушалки и микрофон. Заплащате таксата на курса на куриера, влизате в Matura.bg с потребителското име, което сте избрали при регистрацията и отивате на меню 'Плащания', където въвеждате активиращия код и активирате курса си. Доставките се извършват в работно време (между 9:00ч. и 17:00ч.) с куриерска фирма City Express. Цената на доставка е за сметка на получателя и варира между 8 и 14 лв. Срока за доставка е 1-3 дни. За София 1 ден.

  с Paypal - Изберете 'ПЛАЩАНЕ ЧРЕЗ PAYPAL'. Ще бъдете прехвърлени на страницата на Paypal ( www.paypal.com ) където трябва да влезете с вашата регистрация в Paypal - за целта е необходимо да имате регистрация в Paypal - e-mail плюс регистрирана към него кредитна карта

  с ePay - за да плащате чрез ePay, трябва да имате микросметка в ePay. Плащането се извършва от адрес www.epay.bg

  Данни за фактура изпращайте на info@kabinata.com. Фактурите се изпращат с куриер.

   

 5. От какво се нуждая, за да ползвам Матура БГ?

  Курсът е изцяло онлайн и за работа с него е необходим само браузър (Internet Explorer, Mozilla FireFox и др.), какъвто има всеки компютър и интернет връзка. Не е необходимо да се инсталира софтуер от потребителя. За да комуникирате във виртуалната класна стая, са ви необходими само слушалки и микрофон.

За Матура БГ

 1. Кои са преподавателите

  Нашите преподаватели са лицето на Матура БГ пред нашите клиенти и ние не правим компромис с тяхните качества. Ние наемаме само преподаватели със съответното образование и солиден преподавателски опит. Допълнително качество на всеки от нашите преподаватели е опита му с методите на онлайн обучението и работата с виртуална класна стая - неща които малко преподаватели в България познават.

 2. Има много курсове за матура, защо да избера Matura.bg?

  Matura.bg е услуга на Кабината БГ - лидер в онлайн обучението с опит от 2005г. През тези няколко години нашият метод успешно помогна на хиляди да учат онлайн с помощта на най-новите технологии.

 3. Какво ми гарантира Алфа БГ?

  Ние дължим нашия успех на нашите доволни клиенти и техния напредък. Също така, ние сме уверени, че сме създали най-ефективния начин да помагаме на желаещите да учат. Това са нещата които гарантираме.