Phone Support- 070018908Да се бориш за мечтата си
„Лесно ти е на теб. Нямаш да учиш за матури.” Тъкмо си отворих устата да отговоря нещо по-така и... млъкнах. Защото наистина нямам да уча за матури. Моето време за матури е, меко казано, ееее-хей там някъде, в миналото. Но това на днешните момчета и момичета, с които се разминаваме всеки ден по улиците, е сега, днес. И за тях първият голям изпит в живота си е важно изпитание.
                Ако някой се усмихва иронично, казвайки си наум „Да ви имам грижите на вас, младите”, то той е безнадежно остарял самовлюбен егоист, забравил какво е това да се стремиш към нещо, да мечтаеш, да имаш цели. А те, момчетата и момичетата точно това правят – стремят се напред, мечтаят, поставят си цели. И за разлика от нас на времето си, имат да се борят с цяла една озъбена и настръхнала система. Те трябва да се доказват, че СА, че могат, че заслужават. Какво да се прави. Капитализмът си има своите особености. Не че социализмът ги нямаше, но ни спестяваше драпането за реализация, учтиво поднасяйки ни на тепсийка работни места, службици и кариерки. И нашите някогашни „радини вълнения” в сравнение с тяхната борба в жестоката днешна конкуренция е като пухкаво розово облаче пред безчувствена месомелачка.
                Не, не превъзнасям днешната младеж. Просто я познавам доста отблизо. И знам какво са матурите. Както и знам, че „днешните” хич не цепят басма на никого. Животът бая отрано ги е научил да се борят за мястото си под слънцето. И се борят. Учат, четат, пишат, ровят в интернет, и пак си остават готини. Не само защото са млади. А защото са се научили да не не се вайкат. При тях вече не минават рекламни трикове и кухи обещания. Те не вярват на думи, а съвсем трезво и премислено избират най-добрия за себе си вариант. Не случайно вече толкова младежи потърсиха сайта ни „Матури онлайн”. Българичката може да му разправя колко добре ще го подготви за матурата, а той я гледа с усмивка тип „Говори ми, говори ми”, кима с глава, а като се прибере в къщи най-обстойно преравя целия интернет, за да избере най-доброто и най-евтиното. Защото знае, че парите не се подритват по улицата като вездесъщите кучешки акита. А на следващия ден в пощата ни има писмо или звъни телефона и чуваш поредния младежки глас „Здравейте! Попаднах на Вашия сайт и искам да питам...”.

                Умни са. А животът им ги прави още по-умни. Защото няма аванта. Няма и толкоз. И не е случайно, че един от основните въпроси касае резултатите от матурата и кандидатстването във ВУЗ. Така де. След като така или иначе трябва да учи, защо да не съвмести двете? Ясно е, че това момиче ще кандидатства с история. И е ясно защо така подробно разпитва за всички възможности, които дава нашият сайт. И на нея, и на всичките й връстници не им е все едно какво ще правят догодина. За тях няма запазено топло местенце някъде, където могат да получават пари за едното седене в офиса от 9 до 5. И тях не го блазни перспективата цял живот да бачкат на някоя сергия, за да вържат двата края. Те не искат нещо, те искат всичко. И да знаете, че ще го вземат. А ние ще им помагаме. Защото и ние сме били на тяхното мяссто. Защото не сме забравили как се мечтае. И знаем как се постигат мечтите. Затова и работим за тях, за техния избор. И знаем, че ще изберат най-доброто.

<< обратно